مصوبه اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در انتشار فهرست ۷۵۰ کالای اولویتدار برای واردات، بحثهای زیادی برانگیخته است. برخی فعالان حوزه کاغذ معتقدند که این مصوبه به تولید داخلی نیز آسیب میرساند، زیرا برخی کالاهای اولویتدار برای واردات در داخل کشور تولید میشوند.
ممنوعیت ثبت سفارش جدید برای واحدهای بازرگانی
بر اساس این مصوبه، امکان ثبت سفارش جدید برای واحدهای بازرگانی وزارت صمت تا اطلاع ثانوی ممنوع شده است. اما واحدهای تولیدی که برنامه تولید سال 1403 خود را ثبت و تأیید کردهاند، میتوانند ثبت سفارش انجام دهند. این اقدام انتقادات زیادی به همراه داشته است، بهویژه از سوی واردکنندگان کاغذ که معتقدند این مصوبه میتواند نظم بازار کاغذ را که به سختی در سال گذشته ایجاد شده، مختل کند و منجر به کمبود کالاهای ضروری مانند کاغذ گلاسه شود.
اصلاحیه وزارت صمت
پس از این انتقادات، وزارت صمت دو روز پیش اصلاحیهای بر این مصوبه منتشر کرد. بر اساس این اصلاحیه، فهرست ۷۵۰ کد تعرفهای که از نظر متولیان سامانه جامع تجارت در تأمین کالاهای مورد نیاز کشور اهمیت بیشتری دارند، اعلام شد تا واحدهای بازرگانی بتوانند با اولویت به این کدها اقدام به واردات کنند. با این حال، باز هم انتقاداتی مطرح شد، بهویژه نسبت به کاغذهای ضروری که در فهرست قرار نگرفتهاند و یا کالاهایی که در داخل تولید میشوند اما واردات آنها ضروری تشخیص داده شده است.
تأثیر مصوبه بر تولید کاغذ
ابوالفضل روغنی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا، در این زمینه به تسنیم گفت: “قدمهای بلندی در دولت سیزدهم برای حمایت از تولید داخلی کاغذ برداشته شده است. اما همچنان در مواردی که کمبود منابع و تولید داریم، باید دست بازرگانان را باز بگذاریم. تولید کننده الزاما فروشنده و صادرکننده خوبی نیست و شرکتهای بازرگانی باید فعالیت داشته باشند.”
وی تأکید کرد که دولت سیزدهم به ویژه رئیسجمهور و وزیر ارشاد، وقت زیادی روی موضوع کاغذ گذاشتهاند و تصمیماتی نباید اتخاذ شود که به ضرر تولید باشد. روغنی با اشاره به فهرست ۷۵۰ اولویت واردات نیز گفت: “برخی از کالاهای موجود در این فهرست واردات آنها ضروری تشخیص داده شده است، در حالی که در داخل هم امکان تولید آنها وجود دارد و هم تولید به خوبی انجام میشود.”
کالاهای مورد بحث
روغنی به برخی کالاهایی که واردات آنها ضروری تشخیص داده شده و در داخل تولید میشوند اشاره کرد. از جمله این کالاها میتوان به کاغذ فلوتینگ نیمه شیمیایی، کاغذ تولید شده از حداقل ۲۰ درصد خمیر بکر، کاغذ و مقوای قطران زده، قیرزده یا آسفالت زده، کاغذ حساس به دمای نرمال به شکل رول به عرض حداکثر ۲۱۰ میلیمتر و بلوکها، لوحهها و صفحههای صافی از خمیر کاغذ اشاره کرد.
با توجه به این انتقادات و تأثیرات احتمالی مصوبه وزارت صمت بر تولید و بازار کاغذ، ضرورت دارد تا تصمیمات دقیقتری اتخاذ شود که به نفع تولید داخلی و مصرفکنندگان باشد.
برای اطلاع از آخرین اخبار و نمایشگاه و رویدادهای صنعت کاغذ و مقوا، مناقصات و مزایدات، و همچنین مطالعه مقالات تخصصی در این زمینه، به مجله کاغذ و مقوا مراجعه کنید.
اطلاعیه در خصوص نمایشگاه بین المللی چاپ،بسته بندی و ماشین آلات وابسته تهران
افزودن دیدگاه