Site logo

تصویب لایحۀ جدید تجارت در شرایط ناپایدار

تصویب لایحۀ جدید تجارت

لزوم بازنگری در لایحه تجارت

لایحه جدید تجارت باید مسائل، تکنولوژی‌ها و پیشرفت‌های روز را مد نظر قرار دهد. ۱۹ سال پیش لایحه تجارت تدوین شد، اما شرایط کسب‌وکار امروز با آن زمان تفاوت زیادی دارد. تحولات فناوری، تغییرات قوانین بین‌المللی و نیاز به رویکردهای نوین در رقابت، بازنگری در این لایحه را ضروری کرده است. اما علی‌رغم این ضرورت، شیوه بازنگری این لایحه مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است. نقدهایی نظیر نادیده گرفتن نظرات فعالان اقتصادی در تدوین لایحه و تصویب آن در زمان تغییر مجلس از مهم‌ترین این انتقادات است.

تصویب لایحۀ جدید تجارت

انتقادات به روند تدوین لایحه

رحمان سعادت، اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه ، در گفت‌وگویی به بررسی تغییرات لایحه جدید تجارت پرداخت. او عنوان کرد که قانون تجارت خیلی قدیمی است و اولین قانون تجارت ایران به سال ۱۳۱۱ برمی‌گردد. آخرین بازنگری این قانون در سال ۱۳۴۷ صورت گرفته و بنابراین، قانون برای حدود ۶۰ الی ۷۰ سال پیش است و سازگاری مناسبی با شرایط فعلی ندارد. به نظر می‌رسد لایحه جدید تجارت هم نیاز به تغییر دارد و حداقل ۱۰ سال از فضای فعلی دور است.

 اهمیت نظرات کارشناسان و فعالان اقتصادی

سعادت به زمان تصویب لایحه جدید تجارت اشاره کرد و گفت که احتمالاً نظر کارشناسی در این زمینه لحاظ نشده یا در مجلس چکش‌کاری نشده است. او افزود که این لایحه در شرایطی تصویب شد که کشور با بی‌ثباتی مواجه بود و فضای اقتصادی غیرکارا بود. این اتفاق در اواخر دوره مجلس قبلی افتاد و بنابراین، مصوبات این مجلس ممکن است به دلیل تغییرات سیاسی قوی نبوده باشند. به همین دلیل، این لایحه نیاز به بازبینی مجدد توسط مجلس جدید و دولت جدید دارد تا به یک قانون مؤثر تبدیل شود.

 نکات کلیدی در تدوین لایحه جدید

این استاد اقتصاد به چند نکته کلیدی در تدوین لایحه جدید تجارت اشاره کرد. او گفت که فضای کسب‌وکار و تجارت در حال تغییر است و لایحه جدید باید مسائل و تکنولوژی‌های روز را در نظر گیرد. همچنین، تأمین امنیت سرمایه‌گذاری از نکات بسیار مهم است. سعادت بر این نکته تأکید کرد که افرادی که وارد حوزه کسب‌وکار می‌شوند، سرمایه خود را وارد می‌کنند و قانون باید از سرمایه‌گذاری آن‌ها محافظت کند.

 کاهش مقررات و تسهیل تجارت

سعادت ادامه داد که یکی دیگر از نکات مهم، کاهش مقررات و جلوگیری از دست‌وپاگیری قوانین است. او به این نکته اشاره کرد که در دنیای تجارت که سرعت عمل بسیار بالاست، مقررات زیاد می‌تواند سطح تجارت را کاهش دهد و باعث کاهش رشد اقتصادی شود. در شرایط تحریم‌های شدید، اولین حوزه‌ای که آسیب می‌بیند، تجارت و بازرگانی است.

 عدم توجه به نظرات فعالان تجاری

این اقتصاددان در خصوص اهمیت استفاده از نظرات فعالان تجاری گفت که قانون باید مبتنی بر مشکلات و روابط بین فعالان حوزه تجارت باشد. عدم توجه به نظر آن‌ها منجر به تصویب قوانینی می‌شود که با واقعیات و دغدغه‌های فعالان سازگاری ندارد و در نتیجه بروکراسی و مقررات افزایی غیرضروری را به همراه خواهد داشت.

 نقش جوانان و شبکه‌های اجتماعی

سعادت به اهمیت تجارت از طریق شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و گفت که بخش عمده‌ای از تجارت امروز از طریق این شبکه‌ها انجام می‌شود. نسل جوان، که با تکنولوژی آشنا است، باید در تدوین این قوانین در نظر گرفته شود. بنابراین، نیاز به چکش‌کاری بیشتری در این زمینه وجود دارد.

 اهمیت اتاق بازرگانی در تجارت

این اقتصاددان همچنین به نقش اتاق بازرگانی در تدوین لایحه جدید اشاره کرد و گفت که اتاق بازرگانی نزدیک‌ترین نهاد به مسائل و مشکلات حوزه تجارت است و باید نظر این اتاق در تدوین قوانین جدید مد نظر قرار گیرد. به گفته او، ارتباط بین مجلس و اتاق بازرگانی مؤثر نبوده و نیاز به جلسات بیشتر و مؤثرتر است.

 ارتباط بیشتر مسئولین با جوانان

در پایان، سعادت تأکید کرد که مسئولین کشور در دولت و مجلس باید ارتباط خود را با جامعه، به‌ویژه نسل جوان، بیشتر کنند و از نظرات آن‌ها در تدوین قوانین بهره ببرند. او معتقد است که این قوانین باید با خواسته‌های نسل جوان تطبیق بیشتری داشته باشد تا از شکست آن‌ها جلوگیری شود.

برای اطلاع از آخرین اخبار و نمایشگاه و رویدادهای صنعت کاغذ و مقوا، مناقصات و مزایدات، و همچنین مطالعه مقالات تخصصی در این زمینه، به مجله کاغذ و مقوا مراجعه کنید.

افزایش تعرفه برق صنایع

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه
  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه